Liity Siltalan ystävät -listalle ja saat alennuksia kirjoista

Tennisesseet

27,95 

Fiktiokirjojensa lisäksi Wallace muistetaan loistavista esseistään, joissa kirjailijan loputtoman uteliaat aivot purkavat ja kokoavat arkitodellisuutta alati uusiksi, yllättäviksi sommitelmiksi. Erityisen maineikkaita ovat Wallacen tennistä käsittelevät kirjoitukset – olihan laji entiselle juniorilahjakkuudelle elinikäisen intohimon hämärä kohde.

Päättymätön riemu -romaanissa Wallace kirjoitti, että ”todellista tennistä ei voi redusoida ennalta määrättyihin tekijöihin tai todennäköisyysjakaumiin yhtään sen paremmin kuin shakkia tai nyrkkeilyäkään, joiden sekoitus se on”. Näennäisen yksinkertaisen lajin pinnan alla riittää kirjailijalle ylenpalttisesti matemaattisia, runollisia ja eksistentiaalisia arvoituksia ratkottavaksi.

Nähdessään Roger Federerin kentällä Wallace ajautuu suorastaan uskonnolliseen hurmokseen. Toisaalta lukiessaan erään pelaajan muistelmateosta hän joutuu toteamaan, kuinka vähän urheilun suuruudesta ja vaikuttavuudesta tyypillisesti tavoitetaan sanoin. Wallace onneksi kuuluu niihin kirjoittajiin, jotka pystyvät vangitsemaan lauseisiinsa enemmän kuin useimmat muut kuolevaiset.

Lukijalle, joka ei ymmärrä tennistä, Wallacen kirjoituskokoelma on herkkua. Lukijalle, joka ymmärtää, se on taivas.

Suomennos: Tero Valkonen

Tuotetunnus (SKU): 9789522349149 Osastot: , ,
ISBN

9789522349149

Julkaisuvuosi

20211008

Sivumäärä

200

David Foster Wallace
David Foster Wallace (1962–2008) on yksi amerikkalaisen nykykirjallisuuden merkkinimistä. Ithacassa New Yorkin osavaltiossa syntyneen Wallacen ensimmäinen romaani The Broom of the System ilmestyi vuonna 1987. Vuonna 1996 ilmestynyt Infinite Jest on amerikkalaisen kirjallisuuden moderni klassikko. Hänen kolmas romaaninsa, vuonna 2011 postuumisti ilmestynyt The Pale King oli Pulitzer-romaanipalkintoehdokas. Wallacelta ehdittiin julkaista myös kolme novellikokoelmaa ja viisi esseekokoelmaa ennen kuin hän teki itsemurhan vuonna 2008.
0