Liity Siltalan ystävät -listalle ja saat alennuksia kirjoista
Setävisa
05
syyskuu 2020

Siltala

(Ote Janne Sarjan pian ilmestyvästä kirjasta Läpimurtoteos. Tutustu ja osta kirja ennakkotilaajan hinnalla nyt tästä!)

***

TÄSSÄ SEITSEMÄN HELPPOA KIKKAA JOILLA TULET SURULLISEKSI

Kokosimme asiantuntijoiden avustuksella seitsemän helppoa kotikonstia, joilla kuka tahansa voi tulla nopeasti surulliseksi.

1. Pysy paikoillasi
Jos joku pyytää sinua jonnekin, älä mene. Älä lenkkeile. Pysy makuuhuoneessasi mahdollisimman paljon. Syö sängyssä, käytä tietokonetta sängyssä, näprää puhelinta sängyssä, mutta älä missään nimessä lue itseäsi kiinnostavia tekstejä tai kirjoja. Katsele sen sijaan ihmisten onnellisia lomakuvia Facebookissa.

2. Tuijota kännykkää enemmän
Anna kännykän selailun olla viimeinen asia jota teet ennen kuin nukahdat ja ensimmäinen kun heräät. Vakoile puolisosi exiä ja exiesi nykyisiä sosiaalisessa mediassa ja mieti, missä asioissa he ovat sinua parempia.

3. Nuku huonosti ja epäsäännöllisesti
Nuku yhtenä päivänä pitkään ja mene seuraavana iltana mahdollisimman aikaisin nukkumaan. Laita silloin kello herättämään neljältä. Miten tahansa toimitkin, pääasia että sotket unirytmisi täysin. Yksi vaihtoehto on juoda suuri määrä alkoholia juuri ennen nukahtamista. Näin varmistat huonon ja katkonaisen unen sekä seuraavan päivän serotoniinivajeen ilman että voit nauttia alkoholin humalluttavasta vaikutuksesta.

4. Ahdistu asioista joihin et voi vaikuttaa
Sota, ilmastonmuutos, ero, kuolema, mustasukkaisuus. Mikä tahansa sinua kalvaakin, mieti sitä paljon ja kuvittele tarkkoja skenaarioita, kuinka maailma on kohdaltasi epäoikeudenmukainen.

5. Luo liian isoja ja vaikeasti mitattavia tavoitteita
”Tänään tiskaan” on liian helppo ja onnea tuottava tavoite. Sen sijaan päätä, että tänään siivoat koko talon, muutat järjestystä, käyt läpi kaapit kirpputoria varten, järjestelet varaston ja päivän päätteeksi kirjoitat metaforisen onnellisuusrunon aamukasteen kimaltelevista helmistä.

6. Ajattele inhottavia ihmisiä ja kuvittele heidän olevan onnellisia
He asuvat paratiisisaarella, heillä on rahaa, merkityksellistä tekemistä ja he kokevat saavansa ihmissuhteista enemmän kuin niihin laittavat. He ovat onnellisia ja nauravaisia kaikki elämänsä tunnit. Nyt katso ympärillesi ja mieti itseäsi.

7. Kuuntele sydäntäsi
Sydämesi kyllä tietää, kuinka tulla vielä surullisemmaksi. Olet kuitenkin lopulta ajatuksiesi kanssa täysin yksin eikä kukaan voi sinua kunnolla ymmärtää.

***

HS- ARVIO: MICHELANGELO URAUTUNUT TOISTAMAAN ITSEÄÄN

Kuvataide
Michelangelo: Aatamin luominen
Sixtuksen kappeli & katolinen kirkko
2/5 tähteä

Michelangelon uusin työ julkistetaan ylihuomenna Sixtuksen kappelissa. Nimeä Creazione di Adamo (suom. Aatamin luominen) kantava teos näyttää italialaistaitelijan urautuneen samoihin teemoihin vailla merkkiäkään halusta uudistua. Myönnetään heti alkuun, että Sikstuksen kappelin teos on teknisesti vaativa ja sinänsä onnistunut, mutta se myös alleviivaa kuinka paraskin taiteilija herkästi vanhenee, jos hänen ei tarvitse keksiä itseään uudelleen.

Kuvanveistäjänä aloittanut Michelangelo Buonarroti nousi tunnetuksi nimenomaan kristinuskon tarinoita kuvaavana taiteilijana, mutta siihen ura näyttää myös jääneen. Siinä missä Madonna della Scala toi kaksiulotteiset reliefit ryminällä takaisin taidemaailmaan, ei Michelangelo pysty samaan temppuun freskollaan.

Kaukana on myös se uudistusvimma, jolla taiteilija loi Pietàn. Kesyyntynyt on se julkeus, jolla Michelangelo synnytti marmorisen Daavidin ilman rihmankiertämää. Näihin teoksiin verrattuna Michelangelon uusin unohtuu nopeasti sinne muiden hajuttomien hotellinaulateosten joukkoon. Aatamin luomisen ainoa voima on sen valtavassa koossa ja vaikeassa toteutuksessa. Se on toisaalta vähintä, mitä tältä tekijältä voi odottaa. Kenties taiteilija tietää itsekin ideoidensa olevan lopussa eikä siksi uskalla enää paneutua nyansseihin, vaan yrittää valtavalla teoksellaan harhauttaa yleisöä katsomaan ohi taiteen, kohti tekniikkaa. Toivoen, että se peittää kuihtuvan uran savusumuun.

Sanotaan tässä nyt suoraan se, mitä niin monet taidealalla hiljaa ajattelevat. Michelangelo on pelkkä mainospiirtäjä, jonka työnantajana toimii katolinen kirkko. Se on harmi, sillä miehessä olisi ollut aineksia suuremmaksi taiteilijaksi. Jos hän tätä tahtia jatkaa uraansa, niin viimeinen sammuttakoon valot.

Tietojen mukaan Michelangelo aikoo seuraavaksi maalata uuden freskon niin ikään Sikstuksen kappeliin. Sen aiheena on Kristus antamassa viimeistä tuomiota.

Yllättyneitä: tuskin kukaan.

(Ote Janne Sarjan pian ilmestyvästä kirjasta Läpimurtoteos. Tutustu ja osta kirja ennakkotilaajan hinnalla nyt tästä!)

Nyt kun olet täällä… meillä on sinulle pieni pyyntö. Käy tilaamassa Siltalan uutiskirje. Listan jäsenenä kuulet kirjauutuuksista ja luet mielenkiintoiset bloggaukset ennen muita. Saat myös erikoistarjouksia ja alennuksia kirjoistamme.

Pariisilainen kirjasyksy

Ranskan “rentrée littéraire” on elo-syyskuulle sijoittuva kirjasyksyn lähtölaukaus, jolloin suurin osa uutuuksista julkaistaan ja palkintokirjat siivilöidään muista.

Mitkä ovat maailman parhaita kirjoja?

Mitä kirjoja ihmisen kannattaa lukea elämänsä aikana? Kysymys on mieletön, mutta silti siihen pitää yrittää vastata.

Sota, rakkaus ja possujuna

Siltalan podcastin kevään ensimmäisessä jaksossa haastatellaan kirjailija Harry Salmenniemeä. Aiheina ovat Harryn uusi teos Uhrisyndrooma ja muita novelleja (2020) sekä runous ja novellistiikka.

Muistelmien päätteeksi

On muisteltava totuuden rajoissa, mikäli nyt mitään oikeaa ja täysin totta on olemassa, sillä totuus on kuin liukas kala, joka livahtaa helposti kalastajan käsistä.

Feministinen Frankenstein?

Sofia Blanco Sequeiros ja Taija Roiha käyvät kirjeenvaihtoa ja syväluotaavat Aase Bergin Akan.

Share This